Pyhän Kolminaisuuden kirkko


 

Lintulan luostarin Pyhän Kolminaisuuden kirkko on rakennettu ja vihitty käyttöön vuonna 1973. Kirkon on suunnitellut arkkitehti Vilho Suonmaa ja se peruskorjattiin vuosina 1999−2000 arkkitehti Antero Turkin suunnitelman mukaan. Kirkon temppelijuhlaa vietetään helluntaina.

Kirkon ikoneissa näkyy erityisesti ikonimaalari Petros Sasakin kädenjälki. Hänen maalaamiaan ovat alttarin suuri Jumalansynnyttäjän Ennusmerkki -ikoni sekä ikonostaasin ikonit yhtä lukuun ottamatta. Äärimmäisenä vasemmalla olevan Jumalansynnyttäjän suojeluksen ikonin on maalannut Vjatšeslav Mihailenko.

Erityisessä kiotassa kirkkosalin vasemmalla puolella on sisariston tärkein muisto vanhasta Lintulasta, Jumalanäidin Jerusalemilainen ikoni, johon on upotettu kivenpala Golgatalta ja Kristuksen haudalta. Sen edessä on luostarin suojelijan pyhän Johannes Kronstadtilaisen ikoni sekä hänen käytössään ollut papin liturgiseen asuun kuuluva epitrakiili.

Monissa kirkkosalin ikoneissa on reliikkejä, pyhäinjäännöksiä.

Kirkon kupolissa ja katossa on kreikkalaisen ikonimaalari Konstantinos Ksenopouloksen vuonna 2012 ja 2021 tekemät seinämaalaukset. Vuoden 2012 kupolin seinämaalauksiin on kuvattu Kristus Pantokrator (Kaikkivaltias) sekä kahdeksan Vanhan testamentin profeettaa: Daavid, Salomon, Jesaja, Hesekiel, Joona, Aaron, Sefanja ja Daniel. Vuoden 2021 valmistuneet maalaukset kuvaavat Kristusen syntymää, kastetta, kirkastummista ja ylösnousemusta.

Ikonimaalari Alexsander Wikström puolestaan maalasi vuonna 2013 ikonostaasin yläpuoliseen seinään Apostolien ehtoollista esittävän seinämaalauksen.

Kirkossa toimitetaan jumalanpalvelukset aamuin ja illoin.

275110764_5204557532902034_4725630849901648859_n

Jumalansynnyttäjän Jerusalemilaisen ikonin tsasouna hautausmaalla

Luostarin hautausmaalla on hirsinen karjalaistyylinen tsasouna. Sen on suunnitellut arkkitehti Antero Turkki. Tsasouna vihittiin käyttöön vuonna 1996, ja se on pyhitetty Jumalansynnyttäjän Jerusalemilaisen ikonin kunniaksi.

Tsasounan takaseinällä olevalla ikonihyllyllä on suurikokoinen Jumalanäidin Jerusalemilainen ikoni. Sen molemmin puolin on tapahtumaikonit, jotka kertovat Kristuksen ylösnousemuksesta ja Jumalanäidin kuolonuneen nukkumisesta. Niiden yllä on Kristuksen Käsittätehty ikoni.

Kesäkaudella tsasounassa toimitetaan kerran viikossa akatistospalvelus.

Pyhittäjämarttyyri Paraskevan tsasouna

Pieni pyhittäjämarttyyri Paraskevan tsasouna sijaitsee noin puolen kilometrin päässä varsinaisesta luostarialueesta Koskijärven rannassa metsäpolun varrella. Se on lahjoittajansa Säde (Paraskeva) Ruhasen toivomuksesta omistettu pyhittäjämarttyyri Paraskevan muistolle. Tsasouna vihittiin käyttöön vuonna 1999.

Tsasouna on jatkuvasti avoinna yksityistä hiljentymistä varten. Pyhittäjämarttyyri Paraskevan muistopäivänä 26.7. tsasounalle kuljetaan ristisaatossa ja sen edustalla toimitetaan vedenpyhitys.

Lisää tietoa pyhän Paraskevan polusta, luontopolusta tsasounalle, jolla voit nauttia luonnosta ja hiljentyä.